Afbeelding2

16 JANUARI ’18: VERSLAG BOOTCAMP TEGELRESTAURATIE 9 EN 10 NOVEMBER 2017

In het kader van het Revivak project heeft Vermaatschappelijk Zorg en Welzijn op donderdag 9 november 2017 en vrijdag 10 november een tweedaagse bootcamp “Tegelrestauratie” georganiseerd in de ‘’Romaanse Poort’’, Brusselsestraat 63, te Leuven.

Tegelrestauratie: historische tegels kunnen behouden, daarvoor is een goede restauratie nodig. Vaak worden deze tegels, als ze beschadigd zijn, gewoon weggegooid. Hierdoor gaat er veel historische waarde verloren. Door mensen op te leiden bij historische projecten kunnen deze tegels gered worden. Deze manier van restaureren is een koude restauratie waardoor de gerestaureerde tegels enkel kunnen dienen als presentatie.

Bootcamp Tegelrestauratie

Na ontvangst, ging op donderdag 9 november 2017 de bootcamp van start met een uiteenzetting over het project Revivak door Mia Cloetens. Het praktische deel van de bootcamp werd gegeven door de lesgever Maaike Hanssen.
De lesgever heeft een assortiment van beschadigde tegels uit de 17 eeuw. Deze tegels zijn in bruikleen gegeven door Frans Caignie, expert op gebied van tegels. (http://www.tegels-uit-antwerpen.be)

De deelnemers hebben eveneens kennis kunnen maken met de te gebruiken materialen.
Na een korte uitleg over de verschillende stappen van tegelrestauratie konden de deelnemers zelf aan de slag. Eerst de oude verlijming verwijderen en het reinigen van de breuknaden. Als alles proper is, kan er overgegaan worden tot het verlijmen van de breuknaden. Vervolgens worden de breuknaden opgevuld en bijgekleurd.
De vele vragen van de deelnemers werden deskundig beantwoord.

Als avondactiviteit hebben de deelnemers een rondleiding gekregen in het Stadhuis van Leuven . Ter plaatse werd door een stadsgids uitleg gegeven over de verschillende stijlen en geschiedenis van het gebouw.
De eerste dag van de bootcamp werd afgesloten met een diner in het ‘’‘t Fonduehuisje’’ St Maartenstraat 12c, te Leuven.

Op vrijdag 10 november 2017 gingen de deelnemers de restauratie verder afwerken onder begeleiding van lesgever Maaike Hanssen. De vele praktische vragen werden beantwoord. Weetjes en tips werden gegeven.
Na de lunch werd de de tweedaagse bootcamp ‘’tegelrestauratie’’ afgesloten.

Bootcamp / Marmeren

Faux Marbre

Nieuwsbrief ErfgoedEvent
5 | 6 | 7 april 2017
's-Hertogenbosch
- lees meer -


12 FEBRUARI '18: HAACHTSE KUNSTENARES KRIJGT 'HANDMADE IN BELGIUM'-LABEL

Inge Kennis tekent en schildert al bijna haar hele leven, maar haar hobby kwam pas in stroomversnelling na een zwaar ongeval. Achttien jaar geleden werd Inge op haar motor aangereden door een wagen. Acht jaar lang kon Inge niet stappen. In die periode trok ze zich op aan haar hobby: schilderen.

Inge onderscheidt zich in het schilderen door gebruik te maken van een luchtpenseel. Daarmee 'airbrusht' ze schilderijen. "Dat is een techniek die sinds begin 19e eeuw bestaat en die vroeger gebruikt werd om foto's beter te maken toen de fotografie nog niet zo op punt stond."

"Tien jaar geleden zei iemand me dat ze in Abu Dhabi gek zijn van roofvogels en dat ik naar daar moest om mijn werk tentoon te stellen. Dus trok ik naar daar, verkocht een paar werken en kwam terug thuis met een opdracht om een portret te maken van de kroonprins van Abu Dhabi." En daar bleef het niet bij: intussen heeft Inge geëxposeerd in het Louvre in Parijs en binnenkort trekt ze opnieuw naar Abu Dhabi om er een portret van de koning te maken.

Inge lijkt vooralsnog meer succes te oogsten in het buitenland dan in België. Maar ze hoopt dat het 'Handmade in Belgium'-label daar iets aan kan veranderen. Het label is een soort van trofee die Unizo uitreikt aan ambachtsmensen die kwaliteit leveren met hun handen. En dat doet Inge: als ze een portret maakt, is ze wel 16 uur bezig aan één oog.